torsdag den 27. december 2012

Caspars favorit boller


Hjemme hos os kan vi rigtigt godt lide en god bolle og derfor har jeg gennem meget lang tid afprøvet opskrifter, læst lidt fra norske, svenske og danske internetsider, prøvet og øvet og er nu kommet frem til at denne opskrift er blevet min foretrukne.

Den er nem, men tidskrævende. Men det tager jo tid at bage boller, så hvad gør et par timer fra eller til :) Og stop her hvis du ikke har en røremaskine, for så kan det her ikke lade sig gøre.

Du skal bruge:
5 dl mælk
50 gram gær
1 stort æg
1 kg hvedemel
150 gram sukker
15 gram havsalt
12 gram stødt kardemomme
150 gram smør

Smør og mælk tager du ud af køleskabet samtidigt. Mælken skal ikke varmes, gæren smulres i den kolde mælk og røres ud. Så kommer du det store æg i.

Hvedemel, sukker, salt og kardemomme blander du sammen og hælder i mælkeblandingen. Og nu skal din røremaskine ælte dejen i ca. 15-20 minutter. Smøren skæres i tern og efter dejen er blevet æltet 15-20 med dejkrogen i maskinen, tilsættes smør-tern så de fordeles i dejen. Nu skal maskinen så arbejde i 20 minutter mere.

Når dejen er æltet 20 minutter i maskinen skal den hæve i 2 timer i skålen.

Efter hævning tages dejen ud på bordet, den behøver forbløffende lidt mel til at man kan arbejde med den. Men den arbejdes igennem og formes til det man vil bruge den til. Denne dej er god til kanelsnegle, horn, kanelsnurrar, kanelstang eller selvfølgeligt boller.

Vi delte dejen i 4 og formede 10 boller af hver del. Det giver en (efter min mening) god størrelse på bollerne og så kan der være 10 boller på pladen. Nu skal de hæve igen i 2 timer.

Når bollerne er hævet færdigt, pensles de med godt pisket æg med lidt vand i og bages i 15 minutter i en 200 grader varm ovn.


Et lille forsøg.
Jeg havde læst på en norsk debat (og nu kan jeg selvfølgeligt ikke finde den igen) at man kan efter hæve bollerne i ovnen med damp! Det måtte prøves og jeg satte lystigt 1 plade i ovnen tændte på 50 grader (der stod 40 grader i debatten - men det kan min ovn ikke) hældte 1 liter kogende vand i bradepanden i bunden og gav pladen med boller 20 minutter. De hævede til dobbelt størrelse. Nu havde det jo så været fantastisk med en ekstra ovn, hvor jeg kunne smide pladen direkte over i på 200 grader. Men ak og nej, jeg har kun en ovn så de blev tildækket med et klæde og ind med de tre sidste plader med boller. Da de sidste boller kom ud af ovnen skulle ovnen varmes op til 200 grader, men så fik jeg kigget i opskriften og tænkte de skal jo hæve i samlet 2 timer, så det er for tidligt at sætte dem ind. Slukkede ovnen og ventede til der var gået 1½ time fra de første boller kom i ovnen. Tændte ovnen og da den var 200 grader varm satte jeg den første plade ind, igen med kogende vand i bradepanden i bunden. Bollerne så meget fugtige ud og jeg valgte at tage bradepanden ud efter 10 minutter. Prøvede at bage bollerne færdige men de blev ved med at være lidt fugtige og flade. Konklusionen blev at det bestemt skal prøves igen, når jeg er blevet den heldige indehaver af en ekstra ovn. Efterfølgende er bollerne bagt flere gange, hvor de har hævet helt almindeligt, med stor succes.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Print venligt